Het wordt weer voorjaar en (buiten de werkvloer?) kunnen de blote armen binnenkort weer worden getoond. Iedereen loopt weer in shirts, shirtjes, hemden en... uhh... hemdjes? Of hempjes?
Het antwoord is: hemdje.
Er zijn nogal wat regels rond de spelling van verkleinwoorden. Wil je ze allemaal eens uitgebreid nalezen? Kijk dan eens op de pagina over verkleinwoorden, op de site van Genootschap Onze Taal.
In onderstaande afbeelding zie je mijn beknopte uitleg van de regels.
In spreektaal is hempje heel gebruikelijk. De klank –md is best een moeilijke klank om uit te spreken. Zeg maar eens tien keer hemdje achter elkaar... Is het je gelukt om al die keren netjes hemDJE te zeggen? Vast niet!
Woorden op –m voorafgegaan door een een lange klank of een ‘stomme e’ krijgen in de verkleinde vorm –pje erachter. Wanneer je de ‘d’ in hemd buiten beschouwing laat, kun je de verkleinvorm van woorden op –m gebruiken. Zo is de klankverandering naar –mpje er hoogstwaarschijnlijk ingeslopen. Hempje is als verkleinvorm in spreektaal inmiddels heel gewoon. (Net als hempie bijvoorbeeld.) Mijn moeder maakt het nog bonter. Zij zegt vaak hemmetje.
Geschreven teksten bevatten meestal geen spreektaal. Al zijn de meningen daarover verdeeld... Mijn advies luidt: gebruik gewoon netjes hemdje in je (formele) teksten. Wil je zorgen dat je niet in de war raakt tussen schrijftaal en spreektaal? Gebruik hemdje dan ook in je whatsappjes ;-)