• Door Lisanne
  • In Online kwesties
  • 12 september 2014

Hoe gebruik je heading tags op je website?

Vrijwel iedereen die wel eens iets voor het web heeft geschreven weet van het bestaan van de zogenaamde heading tags af. Sommige mensen gebruiken ze alleen om eenvoudig met de lay-out te kunnen spelen, maar weet je ook van de voordelen voor SEO af? Ik zet ze voor je op een rijtje.

Wat zijn heading tags

Heading tags hebben meer nut dan alleen een andere tekstopmaak. Ze onderscheiden letterlijk de koppen van de lopende tekst. Deze tags hebben een hiërarchische waarde, waarbij de H1 het belangrijkst is en H6 (die hopelijk niemand gebruikt) het minst belangrijk. Deze hiërarchie en de inhoud van de tags wordt door zoekmachines gebruikt om de belangrijkste onderwerpen van webpagina’s te bepalen.

Heading tags

Houd je heading tags relevant

Zoekmachines gebruiken de heading tags dus om je website na te lopen. Gebruik dan ook altijd heading tags die relevant zijn voor de inhoud van de pagina. Hiervoor kun je gebruik maken van je zoekwoordstrategie, maar zorg dat de woorden in de heading tag in ieder geval voorkomen in de onderstaande tekst. Lokkende koppen hebben voor SEO dus geen zin...

Behoud de hiërarchie van heading tags

Mocht je nou denken: die h2 tag vind ik maar lelijk. Te groot of wat dan ook. Sla hem niet over en gebruik niet de h3 tags, omdat die qua lay out beter passen. Gebruik gewoon de h2, maar pas de vormgeving van deze heading tag aan. Zoekmachines hechten veel waarde aan de hiërarchische structuur van de heading tags, dus als je ze wilt gebruiken voor SEO is het verstandig om de volgorde aan te houden.

Gebruik altijd een h1 tag op een pagina

De h1 tag wordt vaak verward met de paginatitel. Deze twee tags kunnen wel dezelfde tekst bevatten, maar de paginatitel is de titel die bovenin je webbrowser wordt weergegeven én de tekst die bij zoekmachines als kop wordt gebruikt. De h1 tag kun je gebruiken voor de titel van de pagina die op je website zelf wordt weergegeven. Bij veel CMS’en wordt de titel van bijvoorbeeld een blogpost automatisch in h1 weergegeven en wordt dit ook geconverteerd naar een page title. Mocht je dit zelf moeten doen, houd dan goed de verschillen in de gaten.

Beperk je tot één h1 tag per pagina

Het is toegestaan om meerdere h1 tags te gebruiken op een pagina, maar het is beter dit niet te doen. Je kunnen denken dat het handig is als je bijvoorbeeld twee hoofdonderwerpen behandelt op dezelfde pagina, maar SEO is dit helemaal niet handig. De pagina wordt beter geranked als je per zoekwoord of hoofdonderwerp een aparte pagina creëert. Dit maakt het voor je zelf overigens ook makkelijker om de pagina te optimaliseren en houdt pagina’s overzichtelijk. H2 tags en verder mogen onbeperkt worden gebruikt, maar zorg dat ze relevant zijn en dat je pagina overzichtelijk blijft.

Succes!

Contact

Email: info@djuzz.nl
Close