• Door Lisanne
  • In Online kwesties
  • 1 februari 2018

Vergeet de opmaak niet!

Yes! Je website is éindelijk af! Gebouwd dan hè.. Het vullen kan beginnen. Tenslotte is een lege website nutteloos. Je zet je tekstbewerkingsprogramma op je scherm en je gaat aan de slag. Typen maar. Maar ben je daarna ook al klaar?

Nee. Niet alleen de content is belangrijk. Het is minstens zo belangrijk om een goede opmaak te hebben! In dit blog neem ik je mee langs een paar zaken die je niet mag vergeten als het aankomt op de opmaak van je webteksten.

Opmaak webteksten | Djuzz

H1, H2, H3... Headers

Ik blogde eerder al eens over het gebruik van heading tags. Dit blijft een van de belangrijkste manieren om je webteksten op te maken. Simpelweg omdat zoekmachines de headers ook héél erg graag zien. Het zijn een van de punten waarop ze je tekst beoordelen en bepalen of jouw tekst daadwerkelijk gaat waarover jij zegt dat het gaat.

Headers zorgen voor overzichtelijkheid voor de lezer. Ze maken de tekst gebruiksvriendelijk. Door het gebruik van tussenkopjes of headers bepaalt een lezer of hij/zij het hele stuk gaat lezen of dat hij/zij alleen een paar interessante alinea’s pakt. Aangezien online lezen véél selectiever is dan het lezen van een boek, faciliteer je je lezer met headers en zorg je ervoor dat jouw tekst aantrekkelijk is. En nog belangrijker: dat hij niet weggeklikt wordt.

Witregels

Witregels zorgen voor rust op een pagina. Zie het als een adempauze. Tussen de woordenbrei is het fijn af en toe (zeg maar gerust regelmatig) een witregel te hebben. Bovendien zorgen witregels ervoor dat zaken meer opvallen.

Als je dingen extra wilt benadrukken, zorg je dat ze apart komen te staan.

 

Dat helpt.

 

Echt.

Opmaak tekst - platte tekst | Djuzz

Gebruik grote letters en houd het kort

Tegenwoordig lezen veel mensen hun online teksten op een tablet of mobiel. Kleine schermpjes dus. Aangezien niet iedereen haviksogen heeft (juist dóór het schermgebruik?!), is het slim grotere letters te gebruiken. Gebruik minstens lettergrootte 14 (pixels) voor de lopende tekst. De tekstbreedte is ook belangrijk. Houd het kort. Ieder scherm is immers anders. Niets is vervelender dan een zin die het volledige scherm van je mobiel vult.

Meer tips over kort en bondig schrijven lees je in dit blog.

Vestig de aandacht

Er zijn allerlei manieren om de aandacht van de lezer te vestigen. Laat belangrijke zaken opvallen door ze dikgedrukt te maken. Maak quotes of voorbeelden cursief. Van onderstrepen ben ik persoonlijk geen fan. Dat komt doordat veel mensen direct denken dat het een link is naar iets. Men denkt dan ergens op te kunnen klikken, maar dat kan eigenlijk helemaal niet. Een tegenvaller dus. Vergeet het gebruik van kleur niet. Wil je een button extra laten opvallen?! Gebruik dan een bijzonder contrasterende kleur.

Button in contrasterende kleur | Djuzz

Bam.

Aandacht gevestigd.

Je kunt ook lijstjes maken. Met bullets. Dan houd je je alinea’s en tekst an sich lekker kort. Daar houdt men van. Het maakt een tekst ‘snackable’. Kaders doen het ook altijd erg goed. En zo zijn de mogelijkheden eindeloos...

Dus bij deze:

Hoe verzorg ik de opmaak van mijn webtekst?

  1. Gebruik headers
  2. Gebruik voldoende witregels
  3. Gebruik een grote letter
  4. Vestig de aandacht
  5. Gebruik afbeeldingen

Afbeeldingen

Tot slot is het fijn afbeeldingen te gebruiken. Afbeeldingen creëren net als witregels lucht in een tekst. Bovendien kan een goede afbeelding de tekst ondersteunen en begrijpelijker maken. Bovendien vinden zoekmachines afbeeldingen ook erg prettig... Een leuke bijkomstigheid.

Allemaal gelukt? Wat vind jij een fijne manier van opmaken? Wat gebruik jij het meest? En wat helemaal nooit?

Contact

Email: info@djuzz.nl
Close